torstaina, toukokuuta 04, 2017

Vegaaninen banaani-kanelikakku


 Pyysin syntymäpäivä lahjaksi kasvisruoka kirjaa mistä löytyisi monipuolisia ohjeita niin kokkaamiseen kuin myös leivontaan. Sainki sitten Elina Linnasen kirjoittaman vegaanin keittiössä ruokakirjan, mistä löytyy ohjeita niin perus arkiruokaan, aamupaloihin, herkkuihin, salaatteihin kuin myös kastikkeisiin. Tämä kirja on todellakin kasviruokailijan tai varsinkin vegaanin unelma, nimittäin nämä ruokaohjeet mitä täältä löytyvät ovat niin monipuolisia ja varmastikkin sellaisia mitä aikaisemmin et ole uskaltanut kokeilla. 
Itse en siis ole vegaani, mutta ruokavalioni on tällä hetkellä kasvispainotteinen johon pääsääntöisesti ei kuulu punaisenlihan syönti. Tämän takia uudet kasvisruoka reseptit ovat aina hakusessa.  

Tänään kokeiluuni pääsee tämä Banaani-kanelikakku. En yhtään tiedä millainen tästä kakusta tulee tai tuleeko siitä edes hyvän makuinen sillä en ole koskaan aikasemmin tehnyt täysin vegaanisia leivonnaisia. Mutta ainakin kakun valmistaminen ei vaadi paljon aikaa tai vaivaa ja kaiken lisäksi se näyttää vielä herkulliselta! 😝

 Tarvitset kakkupohjaan:  
3dl vehnäjauhoja 
1dl grahamjauhoja 
1/2 dl perunajauhoja 
2dl sokeria 
2tl leivinjauhetta 
2tl vanilijajauhetta 
2 1/2 tl kanelia 
1/4 tl muskottipähkinöitä 
1/8 tl suolaa 
2 banaania  
2 1/2 dl soijamaitoa
1 dl rypsiöljyä 
- vegaanista margariinia sekä korppuja jauhoja vuokaan  

Itse jätin kakusta pähkinät sekä grahamjauhot pois sillä näitä minulta ei löytynyt kakkua tehdessä. Kakkuni onnistui kyllä ilman grahamjauhoja, mutta jos niitä löytyy suosittelen niiden käyttöä vaikkakin se ei suuri välttämättömyys ole kakun koostumuksessa. 

 Sekoita kuivat ainekset keskenään omassa kulhossa ja banaani,soijamaito sekä rypsiöljy toisessa kulhossa. Banaani kannattaa muussata mahdollisimman sileäksi, jottei kakkuseokseen jäisi paakkuja. Lisää kuivat ainekset banaaniseokseen varovasti käännellen. 

 Kakkuvuokana kannatata käyttää irtopohaja vuokaa, joka voidellaan margariinilla sekä korppujauhoilla. Tämän jälkeen kaada kakkuseosvuokaan tasaisesti.  
Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista kakkua n.35 minuuttia, kunnes kakkutikkuun ei tartu enään taikinaa. 

 Kakun päälle voi tehdä lopuksi vielä kuorrutuksen, johon tarvitset:  
2 rkl vegaanista margariinia 
2dl tomusokeria 
2 rkl vettä 
1 tl kanelia 
Sekoita haarukalla margariini ja tomusokeri keskenään, lisää vesi ja kaneli, sekoita kunnes seos on tasaista. 

 Itselläni tuo kuorrutus ei jostain syystä onnistunut kovinkaan hyvin sillä siitä ei tullut paksua ja tasaista, onneksi tämä ulkonäkö virhe ei kuitenkaan vaikuta kakun makuun. Jos tätä kuorrutus ongelmaa ei huomioida kakku onnistui erittäin loistavasti! Kakusta tuli tarpeksi kuohkea ja makea, josta olen suuresti yllättänyt sillä tämä oli ensimmäinen kerta kun kokeilen tälläistä reseptiä. Ensi kerralla kakusta tulee varmastikkin vieläkin parempi tai ainakin kuorrute osuudesta. Tämä banaani-kanelikakku on ehdottomasti tälläinen nopea arkileivonnainen, joka maistuu taivalliselta. Olen aivan varma, että tätä reseptiä tullaan käyttämään jatkossakin kun nopeasti tarvitaan jotain makeaaleivonnaista.